Wie zijn wij?

Knowhow cultiveren

Hesbaye Frost & APLIGEER zijn gespecialiseerd in het verbouwen en invriezen van groenten. We doen een beroep op menselijke en technische vaardigheden om op een ingenieuze wijze kennis met knowhow te combineren. Doorheen de jaren slaagden we erin een aanzienlijke ervaring uit te bouwen en aan deze succesformule het begrip arbeidsvreugde toe te voegen. De consumenten onze liefde voor het vak laten proeven … daar doen we het voor.

We dragen de waarden uit van een familiebedrijf waarin het menselijk kapitaal centraal staat. De mens als dusdanig vormt steeds het uitgangspunt van onze ideeën en de uitvoering van onze projecten, zowel intern als extern. Onze bedrijven zijn gelegen in de nabijheid van de velden, dicht bij de onze grondstoffenbron. Vanuit het besef van onze impact op de omgeving nemen we het principe van verantwoord ondernemen ter harte.

Onze doelstelling nr. 1: mens, natuur en kwaliteit op een respectvolle manier met elkaar verzoenen..

Hesbaye Frost & APLIGEER staan in de eerste plaats voor mannen en vrouwen die hun energie en talenten bundelen om op een rechtmatige manier het beste uit de natuur te halen onder de vorm van kwaliteitsvolle producten.

 

Van conserven tot vriesverse producten

De geschiedenis van Hesbaye Frost is nauw verbonden met de streek waarin het bedrijf gelegen is. De leemachtige grond van Haspengouw geniet sinds mensenheugenis een ijzersterke reputatie als een van de rijkste landbouwbodems van ons land. Eeuwenlang bevoorraden de inwoners van het dorpje Geer de ridder-monniken van de abdij van Flône met graan.

In 1609 bouwen de ridder-monniken van Flône en van Geer de herenboerderij van Geer waarin op vandaag nog steeds het bedrijf Hesbaye Frost is gehuisvest.

De boerderij blijft in handen van de orde van Flône tot aan de Franse Revolutie. Daarna wordt de hoeve opgekocht door de familie Darrigade de Ribaucourt, koetsenfabrikanten.

De volgende eigenaar is Emile Lejeune die in 1933 het bedrijf ‘Mon Jardin’ opricht. Lejeune bouwt de site uit tot een moderne fabriek waar ruim 40 jaar lang groente- en fruitconserven van de band rollen. Daarna wordt de fabriek overgekocht door de groep Marie Thumas (1972).

In 1980 gaat het bedrijf over naar de staat en wordt het omgedoopt tot ‘Conserveries de Geer’. Ondanks de opkomst van de diepvriesproducten blijft het inblikken er vooralsnog de hoofdactiviteit.

In 1985 richten twee ondernemingen gespecialiseerd in de productie en verkoop van diepvriesgroenten het bedrijf Hesbaye Frost op. De productie van voedingsmiddelen in blik gaat door een diep dal en wordt opgegeven ten gunste van de diepvriesactiviteit.

Landbouwexpertise

Het succesverhaal van Hesbaye Frost is toe te schrijven aan de talenten van de vele medewerkers enerzijds en de onmiskenbare expertise van de leden van de coöperatieve vereniging APLIGEER anderzijds.

Deze coöperatie werd opgericht in 1999 en telt momenteel zo’n 500 aangesloten landbouwers in Haspengouw en de Condroz. De groep verbouwt in deze contreien om en bij de 7000 hectare groenten, waaronder erwten, peultjes, sperziebonen, spinazie, sluimererwten, tuinbonen, wortelen, spruiten, boerenkool, kervel, aardappelen en pastinaak.

De coöperatie beschikt over een eigen team van landbouwdeskundigen die instaan voor de follow-up van alle teeltfasen, en dit van de selectie van de zaden tot de oogst. Deze totaalaanpak van alle stappen in het teeltproces in combinatie met de bodemkwaliteit vormt een garantie voor kwaliteitsproducten.

APLIGEER werkt aan oplossingen die gericht zijn op duurzame, residuvrije groenteteelten die voldoen aan de strengste voedingsvereisten, maar evenzeer aan de visuele verwachtingen van de consumenten.

De coöperatieve vereniging biedt ook ondersteuning en begeleiding aan landbouwers die willen overschakelen op biologische teelt. Vandaag wint deze teeltwijze steeds aan belang binnen de totale productie.